کاوش موضوع اکسی توسین
صفحه اصلی
اکسی توسین
اکسیتوسین یک هورمونهای پپتیدی و نوروپپتید است که بهطور طبیعی در هیپوتالاموس تولید و از هیپوفیز پسین ترشح میشود. این هورمون که از مراحل اولیه تکامل در جانوران وجود داشته است، در انسان نقشی کلیدی در رفتارهایی مانند پیوند انسانی، عشق، تولیدمثل، زایمان و دوران پس از زایمان ایفا میکند. اکسیتوسین بهعنوان یک هورمون در جریان خون ترشح میشود و در پاسخ به آمیزش جنسی در انسان و در حین زایمان آزاد میشود. این ماده همچنین بهعنوان اکسیتوسین در دسترس است. در هر دو حالت، اکسیتوسین موجب تحریک انقباضات رحمی شده و فرایند زایمان را تسریع میکند.
در شکل طبیعی خود، این هورمون در پیوند مادرانه و تولید شیر نیز نقش دارد. تولید و ترشح اکسیتوسین توسط یک بازخورد مثبت کنترل میشود، به این صورت که ترشح اولیه آن باعث تحریک تولید و آزادسازی بیشتر اکسیتوسین میشود. برای مثال، هنگام آغاز زایمان، انقباضهای رحمی باعث ترشح اکسیتوسین میشوند که این خود موجب افزایش شدت و تعداد انقباضات میگردد. این فرایند تا زمانی که فعالیت تحریککننده متوقف شود، ادامه مییابد. یک روند مشابه نیز در شیردهی و در حین فعالیت جنسی رخ میدهد.
اکسیتوسین از طریق تجزیه آنزیمی پیشساز پروتئینی که توسط ژن انسانی OXT کدگذاری میشود، به دست میآید. ساختار پیشنهادی پپتید فعال آن به شرح زیر است:
سیستئین – تیروزین – ایزولوسین – گلوتامین – آسپاراژین – Cys – پرولین – لوسین – گلایسین – NH2, یا CYIQNCPLG-NH2.... بیشتر در ویکی پدیا